Print

The OZeWAI conference 2016 program has a great range of amazing speakers talking about the latest developments and presenting on relevant accessibility projects. 

Select presentations delivered at the conference will be live streamed as indicated below.

 

Register now and subscribe to the mailing list for the latest program news.

Monday 28th NovemberTuesday 29th November Wednesday 30th November

AGM Agenda

Monday 28th November - OZeWAI Conference 2016 Program

8.30am: Registration, tea and coffee.

9.00am: Session 1

Opening Session (90 mins)

Welcome (10 mins): Liddy Nevile (@ozewai)

Logistics (10 mins): Brigitta Norton (@adelphidigital), Adelphi Digital

Presentation 1 (30 mins): Tony Abrahams, (@accessinclusion), CEO AI Media - Social media: driving web accessibility [This presentation will be live streamed]

Opening session (40 mins) - Accessibility and the Digital Service Standard

Panel and audience discussion:

10.30am: Tea and coffee break

11.00am: Session 2

Session 2 - Stream 1, Conference Room (180 mins)

Derek Featherstone (@feather, @SAteaches), Simply Accessible - Workshop: Inclusive UX design: At the elbows 

Session 2 - Stream 2, Theatre (90 mins)

Presentation 1: Wilco Fiers, WAI/WCAG taskforce, Deque Systems: Accessibility testing, in the eye of the beholder [This presentation will be live streamed]

Presentation 2: Dr Scott Hollier (LinkedIn): Will your toaster become WCAG 2.0 compliant?

Presentation 3: Vithya Vijayakumare (LinkedIn), VisAbility: Accessibile ePub3: The Road to "Inclusive Publishing"

12.30am: Lunch break

2.00pm: Session 3

Session 3 (120 mins)

Lightning Talks (30 mins)

Presentation 1: Leona Zumbo (@DigitalAccessVA), Vision Australia: Self-service Banking

Panel session (30 mins) - W3C and WCAG updates

Keynote (30 mins): Alastair McEwin (@almcewinddc), Disability Discrimination Commissioner - Empowerment through technology: why digital inclusion matters [This presentation will be live streamed]

4.00pm: Tea and coffee break

4.30pm: Session 4 (60 mins)

Interactive session 1: Leigh Gittoes (@leigit_): AngularJS A11y: A technical guide

Interactive session 2: Amanda Mace (@webkey_it), WebKeyIT: Can you find your way? A hands-on challenge using your smartphone and screen-reader

5.30pm - 7.00pm: OZeWAI Drinks at ANU House

7.00pm - 9.00pm: Dinner at ANU House

Back to top of content

 

Tuesday 29th November - OZeWAI Conference 2016 Program

8.30am: Registration, tea and coffee.

9.00am: Session 5

Introduction and welcome (10 mins)

Session 5 (90 mins) – Accessibility standards

Keynote (30 mins): John Sheridan (@sherro58), Australian Government Chief Technology Officer: Accessibility requirements suitable for public procurement of ICT products and services [This presentation will be live streamed]

Presentation 1 (45 mins): Derek Featherstone (@feather, @SAteaches), Simply Accessible - Inclusive service design: The outcome and the process

10.30am: Tea and coffee break.

11.00am: Session 6

Session 6 - Stream 1: Conference Room (90 mins)

Mat Mirabella, (@matmirabella) – NVDA screen reader workshop

Session 6 - Stream 2: Theatre (90 mins) - Accessibility tools and facilities

Presentation 1: Mark Rogers, Powermapper (@PowerMapper): Screen Reader Support for WCAG Techniques – Trend Data since 2013

Presentation 2: Chris Pycroft (@chrispytweets, @Intopiadigital), Intopia: Barrier free mental health through inclusive design

Presentation 3: Vivienne Conway (@webkey_it), WebKeyIT: The trouble with private health company websites : getting it right

12.30pm: Lunch break.

2.00pm: Session 7

Session 7 - Stream 1, Conference Room (90 mins)

Sarah Pulis (@sarahtp) and Chris Pycroft, (@chrispytweets), (@Intopiadigital) – DIY ARIA-enabled widgets and design patterns 

Session 7 - Stream 2, Theatre (90 mins) - Accessibility tools and facilities

Presentation 1: Andrew Normand (@Andrew_Normand), University of Melbourne: Accessibility of virtual reality environments

Presentation 2: Darren Britten, La Trobe University: The challenges for Higher Education in providing accessible learning opportunities for all students: a La Trobe University perspective.

Presentation 3: Herin Hentry (@HerinHentry): Agile and Accessibility - Water and Oil?

3.30pm: Tea and coffeee break.

4.00pm: Session 8

 Panel session (60 mins) - Making accessibility a part of the project process

6.00pm - 9.00pm : Drinks and dinner at Canberra Yacht Club

 

Back to top of content

Wednesday 30th November - OZeWAI Conference 2016 Program

8.30am: Registration, tea and coffee.

9.00am: Session 9

Introduction and welcome (15 mins)

Session 9 (30 mins)

Presentation 1: David Masters (@mastersofdavid), Corporate Affairs Manager, Microsoft Australia: Inclusiveness and Transparency-Microsoft’s approach to accessibility [This presentation will be live streamed]

Panel session (45 mins) - You can't ask that - TBC

Audience discussion

10.30am: Tea and coffee break.

11.00am: Session 10

Session 10 (90 mins)

Keynote (30 mins): Professor Peter Radoll (@peterradoll), Dean of Aboriginal and Torres Strait Islander Leadership and Strategy, University of Canberra - Aboriginal and Torres Strait Islander peoples and the Internet [This presentation will be live streamed]

Presentation 2: Gian Wild (@accessibilityoz), AccessibilityOZ: Making video accessible

OZeWAI Annual General Meeting (30 mins)

AGM including election of office bearers for 2017

12.30pm: Lunch break.

2.00pm: Session 11

Session 11 (40 mins) - Lightning Talks

Panel session (60 mins) - Balancing the accessible and usable

Panel members: Russ Weakley, Andrew Downie and Roger Hudson will provide a brief overview of the issues at the start of the session and moderate the discussion.

Audience discussion

4.00pm - 6.00pm: OZeWAI Closing Drinks

Back to top of content

AGM

Date: 30th November 2016

Time: 12pm

Location: 50MC Theatre, 50 Marcus Clarke St

Attendees: All invited

The following items are on the agenda. The person responsible for presenting or chairing the item is in brackets.

Agenda

  1. Apologies (Secretary)
  2. Attendance (Secretary)
  3. Confirmation of minutes from 2015 AGM (Secretary)
  4. Annual report (Chair)
  5. Annual financial statement (Treasurer)
  6. Election of 2017 committee members (Secretary):
    • Chair
    • Treasurer
    • Secretary
    • Conference Convener 2017
    • Web site manager
    • Committee members
    • Discussion of OzeWAI 2016 (Secretary)
  7. Planning for OzeWAI 2017 (Conference Convener)
  8. Any other business (Secretary)

Back to top of content